Кражби

krajbi

Разкриване на всякакви кражби и съучастници

Корупция

korupcia

Разкриване корупция и корупционни схеми

Изневери

izneveri

Разкриване на изневери между партньори

Престъпления

prestuplenia

Разкриване на тежки престъпления

Детекторът на лъжата от миналото до днес

Полиграфът, познат на всички ни като детектор на лъжата, е средство за разкриване на истината.

Несъмнено това е известно на всички, но знаем ли каква е историята на полиграфа и кой е неговият изобретател?
От най-древни времена хората са използвали различни методи за разкриването на истината. Те също са смятали, че тялото на човек може да го издаде в случаите, когато лъже.  
Детекторът на лъжата е създаден през 1885г. от италианския лекар по криминология Чезаре Ломброзо. Първият полиграф е представлявал уред, който е мерел кръвното налягане.
Съвременният детектор на лъжата такъв, какъвто го познаваме и днес, е дело на американеца Джон Ларсон през 1921г. Той ползва проекта на психолог на име Уилям Марстън, за да създаде въпросния уред. А уредът можел да записва на движеща се хартия дишането, пулса и кръвното налягане. Само след две години показателите от този уред са били използвани в Америка като доказателство в съда. Леонард Кийлър също е допринесъл за усъвършенстването на полиграфа.
Както виждате, за създаването на детектора на лъжата са допринесли доста учени, чиято цел е била само една - разкриването на истината.
Разбира се, днес познаваме подобрена версия на детектора на лъжата, с чиято помощ можем да узнаем истината по доста въпроси. Резултатите от проведен полиграфски метод се използват от много хора и високата им достоверност е непоклатима. Ето защо детекторът на лъжата е

Полиграфски сертификати